ПОДСЕТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ ДЕЦЕ – НАРКОМАНА

Не наседајте на моје провокације и немојте ми давати новац, ма какве убедљиве разлоге наводио. И вама и мени је јасно како ћу их потрошити.

Не попуштајте ми и не „падајте“ на моје уцене и претње. Ја тако проверавам границе дозвољеног понашања и колики је степен ваше „слепе“ љубави и пожртвованости.

Немојте стално да мењате правила у породици, у зависности од тога у каквом сам ја стању.То ме лишава могућности да се истим тим правилима прилагодим; почињем да сумњам у њихову постојаност и подстиче ме на изналажење нових „рупа у закону“.

Немојте да живите искључиво мојим животом – ви имате довољно својих циљева којима треба да тежите, својих брига и интересовања. Не падајте на моје непрестане провокације које вас нагоне да се бавите само мноме и мојим проблемима.

Не плашите се мојих криза, моје физичке слабости и депресије. Што бурније реагујете, што дубље саосећате са мном и што више страхујете за мене, то је већи ризик да „побегнем у болест“. То је и један од начина да задобијем вашу пажњу и покушај да вас увучем у сазависност.

Не верујте ми кад покушавам да вас убедим да сам још увек „дете“. Обратите пажњу на то да ја то чиним само онда када ми одговара. У свим осталим ситуацијама, ја сам сасвим „одрастао“ и самосталан. Једноставно, ја на такав начин хоћу да побегнем од одговорности за злоупотребу дроге и да је пребацим на вас.

Не покушавајте да уместо мене решавате проблеме који су настали у мојим односима с другим људима, у вези с дрогом. С ким год да покушам да вас повежем – с дилерима, с „браћом по дроги“, са својим, сад већ бившим „нормалним“ пријатељима, с нашим ближим и даљим рођацима, одустаните од тога да доносите одлуке уместо мене и немојте да дајете сопствена решења. Дозволите ми да схватим да су то МОЈИ проблеми које сам дужан САМ да „решим“.

У било каквим конфликтним ситуацијама, немојте моје понашање да оправдавате мојом болешћу, јер ме то учи да је све дозвољено, по принципу: „Шта се друго може очекивати од наркомана?“ Мени управо такав ваш став и одговара.
Не испуњавајте уместо мене моје обавезе у вези куће, школе и посла које сам у стању да сам решавам, али пренебрегавам обавезе, изговарајући се на болест и лоше расположење.

Немојте непрестано да оцењујете моје понашање јер ја, када ми је боље, те негативне поене које сам зарадио због дроге покушавам да компензујем покорним испуњавањем свих ваших захтева и искупљивањем сопствене кривице. Ја испуњавам ваше жеље и престајем да ослушкујем своје. Уместо покушаја да проанализирам сав огроман спектар сопствених мисли и осећања, мени остаје само једно – осећње кривице, због чега опет хоћу да „побегнем“.

Не тражите од мене да вам објасним зашто се дрогирам. Ја тешко могу сагледати и наћи праве узроке и зато их замењујем мање важним спољним факторима за које је, из неких разлога, увек крив неко други. Што више будете инсистирали на одговору, то ћу се ја више привикавати на лагање не само вас, него и самог себе.

Не будите непрестано сумњичави према мени и не контролишите сваки мој корак и сваку моју реч. То је јако понижавајуће. Као прво, тиме још једном потврђујете да ја нисам достојан вашег поверења и да га никада не могу повратити. Као друго, плашећи се неке наредне породичне сцене, принуђен сам да лажем и измотавам се чак и онда када вам ништа нисам згрешио.

Немојте ме застрашивати свим тим вашим страшним казнама, не обећавајте оно што нећете моћи да испуните када је о мени реч. Познајем вас дуго. Уместо речи, будите спремни на дело и поступак, јер су делотворнији него још једно у низу убеђивање речима.

Не држите ми досадне лекције о штетности дроге. О томе знам колико и ви. Осим тога, то је, нажалост, та тема у коју сам ја одлично упућен, а и видео сам поприлично сопственим очима, не прочитао у чланцима и популарним боршурама.

Не скривајте од мене никакве информације у вези с дрогом и последицама дрогирања, колико год то било непријатно и застрашујуће. Важно је само да оне буду уверљиве и стручне, а не приче за малу децу. Нисам против „информативног рата“.

Не покушавајте да улепшавате и прикривате податке о стању мог здравља, чак и ако је реч о хепатитису и АИДС-у. То је информација с којом ћу се свакако морати суочити. Боље да такву информацију добијем од вас него од људи са стране.

Никада ми немојте говорити: „Ја сам у твојим годинама…“. То је за вас позитиван пример, док је за мене то само алузија на моју неадекватност и ништавност. Уосталом, у вашим годинама је, наравно, било много искушења, али дроге није било…

Не обећавајте ми награде и поклоне ако оставим дрогу, не покушавајте да ме поткупите. Тај проблем не може да буде предмет трговине. Ја умем добро да тргујем, ништа лошије од вас, и учинићу све могуће како бих добио и једно и друго. Зашто да се одричем још једног ЗАДОВОЉСТВА које ми се само нуди.

Не примајте к срцу моју грубост, нападе и изливе агресије према вама. Мени је јако тешко, а још је теже када страдам сам. Желим да и ви осетите то што ја проживљавам.

Не лишавајте ме права на грешку и рецидив. Ја ћу сâм из тога да извучем поуке. То није разлог да ме лишавате наде у бољу будућност.

Не заштићујте ме од последица сопствених грешака и рецидива. Дрога је била МОЈ избор и сâм морам да сносим последице због њега.

Не штитите ме од опасности непотребног излагања ризику и експериментисања. Несмотреност и осећање сопствене свемоћи су својствене адолесцентима. Ви свакако не можете све да исконтролишете.

Не лишавајте ме права да покушам да оставим дрогу самостално, без медицинске помоћи. Хоћу да још једном проверим себе. Једноставно ми објасните да имам право на још само једну грешку.

Не водите са мном душеспасоносне беседе када сам „урађен“, ја вас тада не чујем. Изаберите погодније време.

Не скривајте од мени важних људи, пријатеља и сродника, да сам наркоман. Колико год да вам је болно и непријатно, важно је да они буду добро упознатим с мојим стањем, јер то сведочи да сте спремни да се ухватите у коштац с проблемом, а осим тога, то може да заштити њихову децу и њихов новац.

Не разговарајте о мојој наркоманији с непознатим људима у мом присуству, осим ако то није лекар. Не видим у томе никакав смисао, осим жеље да ме понизите.

Не тражите код мене само мане, покушајте да пронађете и нешто добро. Ако сам пристао на лечење, подржите ме и помозите ми да нађем лекара.

Не покушавајте да тражите „жртвено јаре“ и да се међусобно расправљате покушавајући да одговорите на питање: „Ко је крив?“. Ваша свађа само још више доприноси мом осећању несигурности. Мислим да је питање „Шта чинити?“ далеко битније и да доприноси породичној кохезији, а не раздору.

Не наводите ми за пример здравог брата или сестру, не поредите наше успехе и достигнућа. Завист не рађа љубав, већ мржњу.

Не покушавајте на силу да укључујете брата или сестру у решавање мојих проблема. Не замерајте им то што живе срећно и безбрижно. Они имају право на свој живот и на вашу пажњу и љубав.

Не манипулишите са мном преко моје девојке/дечка. То је део мог ЛИЧНОГ живота где не треба да се уплићете. Потрудите се да ме убедите да је/га упознам са својом болешћу.

Не скривајте од мене своја осећања и реакције. Поделите са мном своју муку и бол, не сакривајте их. Ваше поверење може само допринети мојој зрелости и одговорности.

Немојте се предавати и не одустајте. Потребно је да будем убеђен у то да ви видите излаз и да знате какве конкретне кораке је неопходно предузети. Ваша несигурност ме лишава наде у оздрављење и све моје покушаје да се извучем чини бесмисленим.

Не одустајте од мене. Мени ће још бити потребна ваша помоћ, подршка и оптимизам у току лечења.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.