Сила живе комуникације

Психотерапеут и писац, Ирвин Јалом није ништа писао о православљу. Али је написао књигу – уметничку – у којој се просто и у исто време довољно дубоко расуђује о важним темама савремености, које се овако или онако сусрећу и у црквеном животу, а можда се у црквеном животу чак и посебно актуалне. Књига се зове „Шопенхауер као лек“

Шта је група за Јалома? У најопштијем смислу, група је организована комуникација људи, ради које и долазе они, који имају проблеме с комуникацијом. „Ни идеје, ни погледи, ни технике немају у психотерапији никаквог значаја, – говори Јалом устима главног хероја. – Питај бивше пацијенте, шта они памте о свом лечењу? Нико неће ни поменути идеје – сви ће говорити само о односима“.

У књизи је довољно детаљно објашњен смисао групе и основни принципи њеног постојања. „Пацијенти се на сеансама понашају исто као и у животу, зато раније или касније, сигурно откривају своје проблеме. А на даље, то је већ њихов задатак, да извуку закључке из искуства рада у групи и пренесу их на своје односе с другим људима…“.

Односи у групи нису игра. То је стварни живот, али живот у условима „стаклене баште“, с ограниченим бројем учесника и вођом групе. То је нека врста обуке за живот, кроз разговор и његово осмишљавање. Прокламује се принцип „овде и сада“ или „оставимо прошло“. Нико се не удубљује у прошлост, разматра се и расправља само садашњи момент у животу групе. Може се мењати само онај ко присуствује на групи овде и сада, могу се мењати његова осећања, његова схватања и понашање.

Ти принципи, који су годинама били изграђивани у психотерапеутским групама, могу бити веома корисни и важни, они штите комуникацију, не дају сусрету да пропадне. Основни принципи су: говорити од себе и за себе, говорити о свом искуству, својим осећањима, својим мислима; не осуђивати, не оцењивати сведочанства других; говорити искрено управо то и управо тако како тај момент одсликава оно што смо чули, у нашој души. Веома је важно поверење (конфиденцијалност). Нико не треба да страда због сопствених признавања. Зато постоји правило  да су искреност и смелост дужни само да се награђују и подржавају.
e22e69c08aeb6d4217b0ce47eb7.jpgУ разради теме хтео бих да обратите пажњу на искуство група самопомоћи, која се одвија по програму од 12 корака. Оне су веома блиске терапеутским групама. Човек, који има алкохолну, хемијску, зависност од игара или неку другу, – укључује се у групу истих таквих људи као што је он, но који су већ на путу оздрављења. . У суштини се његова зависност замењује зависношћу од групе, где га могу разумети и прихватити као равноправног. Али групе самопомоћи – то нису просто седељке људи блиских по духу. То је сложени систем васпитавајућих сусрета, који се развија етапно, који је дефинисан својим традицијама. „Дванаест корака“ и „Дванаест традиција“ су организовани тако, да човек с временом, кроз разговор, кроз упознавање с искуством других, кроз разумевање и подршку, оздрављује, постаје самосталан, добија нове социјалне везе или обнавља старе, и наступа момент, када му група, као нешто животно неопходно, више није потребна.

Јунак књиге Јалома, Филип, се такође није сасвим излечио до доласка у групу. Захваљујући „филозофији“ он је заблокирао, конзервирао своју страст и коначно је могао да се излечи само кроз разговор с другим људима. Та карактеристика „филозофског“ исцељења, која је приказана у књизи Јалома, добро је позната онима, који су пришли православној вери пре пет, десет или више година, као већ одрасли, и у један мах изменили свој живот, „исцелили се“ од грехова. Ако се греси с годинама не враћају, онда се они, у сваком случају, кроз унутарњу жудњу пројављују и дају нам до знања да су они (греси) само „конзервирани“. О томе је много тога речено у савременом православном издаваштву. Јалом даје могућност да се на „исцељење“ погледа са психолошких и групних позиција. И тај поглед, по мени, може озбиљно да допуни то, што ми већ знамо.

Извор: http://www.nsad.ru/articles/lekarstvo-ot-pravoslavnogo-neofitstva

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.