Како помоћи зависнику да започне лечење: интервенција

Да, то се буквално може назвати „интервенција“. То је убацивање свести здравог (или бар релативно здравог) блиског човека – у свест тешко болесног зависног човека (наркомана или алкохоличара) ради спасења његовог живота. Интервенција је слична апарату „уметног дисања“: на њему се не може дуго живети, али се помоћу њега може преживети најтежи моменaт, а после ће већ сопствена плућа почети да раде као некад. То је као нека „протеза“ на кратко време.

Зашто је потребна интервенција?

Од наркоманије и алкохолизма људи умиру. Човек зависник изгуби и основну жељу да живи, он само проживљава свој кратак век, ником, па ни самом себи, није потребан. Зато је и потребно мешање споља. Ако пацијент чак и одлежи у болници на кратко време, одмах после изласка он почиње да пије или да се дрогира. Значи да оздрављење није ни почело. Да би спасили његов живот, потребно га је сместити у рехабилитациони центар. Али он нема сопствене мотивације на оздрављење – и тада мотивација ближњих постаје та „протеза“. Она може да га мотивише на неколико дана, а онда ће већ почети да делује та оздрављујућа средина и специјалисти рехабилитационог центра – тек тада ће можда да буде и успеха.

Осим тога, интервенција је тако усторјена да и без жеље самог зависника, она ипак прави неки преокрет у његовој души. Она „пробија“ заштитни зид и истина за њега постаје јасна и он је више не може заборавити ма колико се трудио. Штавише, и сама породица, у комплету, као један организам почиње да схвата ту истину.

А која је то истина? Ево која: „Ја те волим. Знај да си за мене много важан, и веома та ценим. (ПРИМЕР!) Али ти у последње време уништаваш себе, и то уништава мој живот. (Пример!). Теби је потребна рехабилитација.

Пример: ћерка говори оцу: „Тата, ја те много волим. Увек сам долазила код тебе када ми је било тешко или сам се лоше осећала. И увек си ми помагао. Али када пијеш ја се тебе бојим. Недавно, када смо ја и Драган (њен дечко) шетали ти си нам дошао у сусрет, пијан. Почео си да грлиш Драгана, звао си га „зетоња“, сви су нас гледали и била ме је велика срамота. Драган ми се после тог случаја више не јавља. Тата, ти треба да идеш да се лечиш од алкохола“.

У интервенцији је категорички забрањено: осуђивати, сводити рачуне, жалити себе, жалити њега, „истресати“ своје непријатне емоције, поучавати и постиђивати. Треба: називати ствари својим именима, изражавати своју љубав и истовремено показвати како ту љубав уништава зависност ближњега. И зато сте ви заједно с наркоманом и алкохоличаром НА ЈЕДНОЈ СТРАНИ – против болести.

Ко може да учествује у интервенцији?

Сви који га знају, ко искрено хоће да му помогне, ко га воли – и ко је пострадао од његове зависности, ко је ЛИЧНО осетио бол због наркоманије или алкохолизма управо тог човека. Између осталих и деца старија од 6 година.

Имамо ли ми право на такво мешање?

Наравно. Чак смо и дужни: зато што га волимо и не желимо да умре. Када је човек у несвести ми зовемо „хитну помоћ“, чак ако он раније и није прихватао помоћ лекара. Интервенција се може провести под руководством специјалисте, али ако се добро припремите, можете и сами све да обавите. Што је интервенција правилније припремљена и проведена, то је она лаганија и мање насилна, а онда су и разултати бољи.

Како се то ради?

  • Сакупите екипу од 6-8 за алкохоличара или наркомана битних људи (може и мање): жена/муж, деца, родитељи, други рођаци, другови (са којима не пије), доктор, консултант, свештеник (ако је зависник верујући човек)…
  • Сакупите податке о свој за вас прихватљивој врсти помоћи, изаберите оно најоптималније и урадите тако да све буде спремно; оздрављење се не би смело ограничити само медицинском помоћу, него треба укључите краћу или дужу рехабилитацију.
  • Нека свако од учесника у писменом виду наведе чињенице везане за догађаје испровоциране алкохолизмом зависника.То ће да буде њихова припрема.
  • Сакупите тим, размотрите предложене чињенице и без устезања одбаците све то што не представља факт љубави или пројаву зависности.
  • Објасните тиму основне ствари о болести, опште циљеве, пројасните све недоумице, да не бисте то радили у процесу интервенције;
  • Проведите пробну интервенцију, прорадите све детаље „скидајући пену“ емоција;
  • Проведите саму интервенцију.

Изаберете време када наркоман или алкохоличар не очекује и када је трезан (нпр. ујутро или у неко прикладно време). Изашавши ујутро из своје спаваће собе он вас налази све сакупљене заједно. Вођа тима га замоли да вам одвоји 30 мин. да вас саслуша и не прекида, после чега ће њега сви пажљиво салушати и он ће на крају да уради то шта сам одлучи. Он се и невољно саглашава. Сви по кругу почињу да говоре, прво млађи чланови, при чему вођа тима прекида сваког ко насупрот договору почне да окривљује, постиђује, истерично плаче (обично плакање је дозвољено) и сл. Неопходно је да се све уклопи у предвиђених 30 мин. Алкохоличар или наркоман просто не може да слуша дуже! На крају говори вођа тима и завршава овако:

„Хвала ти што си нас саслушао. Сам видиш да смо сви сагласни с тим да ти је неопходно лечење. Нашли смо ове две варијанте* (укратко се говори о њима). Биће нав веома драго, ако се сагласиш на било коју од варијанти. Ако ли не – „даље следује АЛТЕРНАТИВА: Неко од посебно важних људи из тима говори како ће да поступи, ако он не пристане на лечење. И то треба да је озбиљан губитак за зависног чевека“.

На пример, жена говори: „мораћу да одведем децу код мојих, зато што више не могу да дозволим да они све то гледају. Ја ћу остати на неко време, а онда ћу и ја морати да идем к деци. Ја не желим да се растајем од тебе, али то је изгледа једини начин да се сачува здравље наше деце.

Алетрнатива треба да је апсолутно реална и да се дословно испуни, ако наркоман или алкохоличар не пође на лечење. Алтернатива није манипулација нити „полуга“ помоћу које породица покушава да „окрене“ зависника, него ПРИРОДНА ПОСЛЕДИЦА његове болести у односу на породицу.

Ако се зависник и невољно сагласи, треба га ОДМАХ возити на лечење, зато што је његова сагласност крајње крхка.

Можда вам се намеће оваква мисао, како смо се ето сви ми, иза његових леђа, договарали против њега, и да је то у неку руку непоштено, издаја? Да ми смо се договорили иза његових леђа – али смо му одмах све то и рекли; и ми смо се договарали не ПРОТИВ њега, него – ЗА њега. Зато то и није издаја.

Неуспешних интервенција, ако су исправно проведене, нема, и увек се плодови познају, па макар и са закашњењем.

Ако желите да се подробније упознате са техником интервенције обратите се специјалисту или читајте специјалну литературу по тој теми. На пример постоји популарна књига Вернона Џонсона „Како натерати алкохоличара или наркомана да се лечи: метод убеђивања“.

Интервеницја није никакво магично средство да се алкохоличар или наркоман натерају на лечење, то је само једна акција, а зависност је – дуготрајан процес, зато је и оздрављење такође дуготрајан процес за целу породицу. Осим тога „протеза“ не траје надуго и сопствена мотивација можда неће успети да се формира довољно озбиљно, да би после центра алкохоличар или наркоман продужили и даље подржавати своје оздрављење.  Требало би још да се упознате са темом „мотвација на оздрављење“.

Интервенција даје шансу, што још једном показује: да нема безнадежних ситуација. Ваш ближњи може да оздрави.

*  Једна од варијанти може да буде заједница Земља живих 

Прочитајте обавезно и претходна два текста о Тврдој љубави

Тврда љубав.pdf 

Извор: https://zebra-center.ru/interventsiya.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.