Признаци „токсичних“ односа: како увидети да вам партнер причињава бол

Какве односе можемо да сматрамо „токсичним“? Оне који никог не чине срећним, не обогаћују духовно. Напротив, воде к психолошким проблемима – и доводе скоро до психичког растројства и физичких болести.
Људи губе године на то да се извуку из токсичних односа, а до тад, године да би схватили да су токсични. На које забрињавајуће сигнале би требало да се обрати пажња? Код таквих односа постоји неколико стандардних симптома.

Паразитирање. Осећате се као кинез који ради у фабрици Apple, који ринта дан и ноћ, док је ваш је партнер притом, сасвим задовољан животом – остварује у животу своје дечје маште, забавља се, гради професионалну каријеру, не брине се посебно о материјалној страни живота? Проверите с ким живи ваш партнер – с вама или с тим удобностима које му ви обезбеђујете: објавите му (јој) како се спремате да се пребаците са свог добро плаћеног посла на један доста скромнији, али на којем ћете моћи да развијате своје таленте. Или му објавите да више не можете да радите све домаће послове сами, док он (или она) одмарају за компјутером. Реакција партнера ће бити красноречивија од сваких објашњења.
Исмевање и сталне свађе. „Он је добар човек, само има специфичан смисао за хумор“, „свађају се да би се мирили“ – колико оправдања смо спремни да измислимо да би оправдали човека с којим живимо, иако нам он из дана у дан квари расположење несланим шалама и свађама ни за што! Поред тога слични односи могу бити токсични у правом смислу те речи: неурофизиолози су установили да постојан социјални стрес доводи до повећања излучивања у организму два протеина који провоцирају упале и нарушавају метаболизам. Постојана објашњавања односа с партнером или рођаком вас може довосети до депресије, срчаних обољења па чак и до онкологије. Размислите да ли је то адекватна плата да би живели са тим човеком.

Немогућност да се поприча о проблемима. Ако ваш партнер не жели ни да чује о том да је нешто потребно мењати, то говори да је њему сасвим комфорно. Ипак ако притом осећате да се у вашим односима појавио проблем, то значи да у вашем савезу никакве хармоније нема – док се један наслађује, дрги се нервира. Такви односи што даље буду ишли, све ће више да вас трују отровом несхватања и нежелења да се саслуша други – немогућност да се допре до партнера води к очајању и осећању да сте зашли у ћорсокак.
Мржња према себи и осећање да сте несрећни. Једна од главних последица налажења у паучини токсичних односа јесте – растуће незадовољство собом: када се поред вас налази човек, који вас не цени а самим тим и понижава, ви пре или касније почињете да мислите да је он у праву и да сте ви једна – неспособна, туњава и безнадежна личност.

Немогућност да се размишља о заједничкој будућности. Карактеристична особеност добрих односа јесте – осећање стабилности и сигурности. Чак и да живите с војним лицем, који је по неколико месеци ван куће, ви сасвим уверено можете са њим да градите заједничке планове и да видите своју заједничку будућност. У токсичним односима је све другачије: вас не веже заједничка будућност па чак ни заједничка садашњост, него само прошлост –оправдање због чега сте и даље заједно ви покушавате да нађете у неким топлим сећањима, старим можда већ пет или десет година. Ако вам је некако непријатно да размишљате о заједничкој будућности, а каткад чак и страшно – то је највернији признак да ваши односи трују ваш живот.

Манипулација. Шта човека задржава да остене у токсичним односима, чак и ако је давно схватио, да се налази у ћорсокаку? Страх да ће остати сам – тако су показала истраживања. Управо захваљујући том страху мушкарци и жене продужавају да живе са партнером који полако разрушава њихову личност. Важан моменат јесте то што „токсични партнер“ најчешће осећа тај страх код његове друге половине (или га је чак потпуно свесан) – и стара се да помоћу тог страха изнуди све нове и нове услове, због којих је он спреман да остане у тој вези. Власт, као што је познато, квари човека: што је већа ваша зависност од токсичног партнера, то ће он безобразније и егоистичније да се понаша.

Источник: https://www.b17.ru/blog/64422/

Препоручујем прочитати о истој теми књигу Сузан Форвард – „Токсични (отровни) родитељи“ (мало је превод хрватски, покушајте)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.